Αύξηση των "αιωνίων" φοιτητών στη χώρα μας

Αύξηση των "αιωνίων" φοιτητών στη χώρα μας

Αρ. Πρωτ. 6605/24.11.2010

Προς Υπουργό:

- Παιδείας, Δια Βίου Μάθησης & Θρησκευμάτων

Ανησυχητικά είναι τα στοιχεία, σύμφωνα με τα οποία 4 στους 10 φοιτητές είναι «αιώνιοι» φοιτητές. Συγκεκριμένα, οι εγγεγραμμένοι φοιτητές των τμημάτων ΑΕΙ της χώρας μας ανέρχονταν περίπου στους 370.000 κατά το ακαδημαϊκό έτος 2008-2009, από τους οποίους μόνο οι μισοί περίπου είναι ενεργοί. Πολλοί είναι αυτοί που καθυστερούν ή εγκαταλείπουν τις σπουδές τους, ενώ το ποσοστό των αποφοίτων ανέρχεται μόλις στο 9,8%, κατατάσσοντας την χώρα μας στην τελευταία θέση μεταξύ των χωρών του ΟΟΣΑ. Οι σχολές, στις οποίες παρατηρείται αύξηση των «αιωνίων» φοιτητών είναι οι Νομικές και οι Οικονομικές σχολές.

Το αρμόδιο Υπουργείο δείχνει πρωτοφανή απάθεια και αδιαφορία για τα ακριβή μεγέθη των «αιωνίων» φοιτητών, με αποτέλεσμα το επίπεδο των πανεπιστημιακών σχολών συνεχώς να υποβαθμίζεται, αντί να ακολουθεί ανοδική πορεία. Δεν είναι δυνατόν η Κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ να ευαγγελίζεται τη βελτίωση της παρεχόμενης ανώτατης εκπαίδευσης και την ίδια ώρα να μην γνωρίζει και να μην μεριμνά για το ζήτημα των «αιωνίων» φοιτητών. Οφείλει επιτέλους η ηγεσία του αρμόδιου Υπουργείου να προχωρήσει σε ρύθμιση για τους «αιώνιους» φοιτητές, ο αριθμός των οποίων συνεχώς αυξάνεται.

Κατόπιν τούτων, ερωτάται η αρμόδια Υπουργός:

- Υπάρχει λεπτομερής καταγραφή από το αρμόδιο Υπουργείο των «αιώνιων» φοιτητών και ποιος είναι ο ακριβής αριθμός τους ανά σχολή;

- Προτίθεται το αρμόδιο Υπουργείο να προβεί σε ρύθμιση, σχετικά με το ζήτημα των «αιώνιων» φοιτητών;

Απάντηση Υπουργείου